Din kropp

KROPPEN ÄR EN LEVANDE MOTOR

SOM MÅR BRA AV RÖRELSE OCH

BLIR STARKARE AV MOTSTÅND.

DIN KROPP BEHÖVER HJÄLP ATT HÅLLA LÄNGE

Jag hjälper dig att utforma ett individuellt träningsprogram som bidrar till att du mår bra och får en starkare kropp som håller längre.


Motion förebygger benskörhet

Benskörhet är idag mycket vanligt förekommande och frakturer som orsakas av benskörhet är nästan lika vanliga som högt blodtryck. Skelettets nybildning av ben minskar med åren. Därför är det bra att motionera för att förebygga detta redan i unga år.


Träning, kost och hormoner är tre faktorer som påverkar skelettets styrka och hälsa. Träning är den viktigaste faktorn. När du motionerar stimuleras blodcirkulationen och de celler som bygger upp skelettet blir starka. Störst effekt får du av träning som ger stötar och belastar skelettet. Styrketräning är en optimal träningsform i detta avseende. Simning och cykling är också bra träningsformer, men de belastar inte skelettet nämnvärt.

Rätt träning korrigerar muskulär imbalans

Muskulär imbalans är när två muskler som utför motsatta rörelser över en led inte kan utveckla samma styrka enkel- eller dubbelsidigt.


Några orsaker till muskulär imbalans :

Ensidigt arbete.

Statiskt arbete, till exempel vid dator.

Ogenomtänkt träning med fel träningsteknik.

Ärftliga faktorer.


Kroppen kan då koppla in muskler som inte är anpassade för att utföra rörelsen för att kompensera. Vilket innebär att kroppen kopplar in ytterligare andra kompenserande muskler så att du kommer in i en accelererande imbalans som leder till korta, spända och ömma muskler. På längre sikt kan det även leda till permanenta skador.  Många spänningar i rygg, nacke och skuldror kan härröra från sådana faktorer.