Din kost

DIN KOST ÄR VIKTIG FÖR EN FRISK KROPP.

GRUNDLÄGGANDE NÄRINGSLÄRA FÖR GOD HÄLSA

Några råd för en bra kosthållning

Många människor tror idag att de äter en bra kost. Vad är då en bra kost ?

En bra kost bör vara balanserad och innehålla de energigivande och näringsgivande ämnena samt vätska.


Om du lider av diabetes eller någon annan sjukdom ska du alltid rådfråga din läkare först innan du gör större kostförändringar.


Energi i rätt form håller dig i form

Protein, kroppens byggstenar

Kolhydrater, ger snabb och effektiv energi

Fett, är nyttigt för bland annat hjärnans funktion och används vid långvarig fysisk ansträngning.


Protein

Protein är en viktig komponent vid bland annat nybildning av muskelceller. Dock ökar behovet av protein när du tränar, åldras eller lider av inflammatoriska tillstånd. När du blir äldre ökar behovet med 10% för varje 10-årsperiod vid start från 50 års ålder och framåt.

Bra proteinkällor är ägg, mjölkprodukter, fisk, fågel och skaldjur.


Kolhydrater

Min åsikt är att många människor som inte har ett hårt kroppsarbete eller motionerar intar för stora mängder kolhydrater. De kolhydrater du äter bör ha ett lågt GI (glykemiskt index), vilket håller kroppsfettet nere samt gör att kroppen mår bättre. Om du elitidrottar eller är hårdtränande motionär och vill återhämta dig snabbare och/eller bygga muskler kan du äta kolhydrater med ett högt GI efter träningen i kombination med protein. Äter du väldigt lite kolhydrater är GI ej lika viktigt. 


Fett

De fetter som vi ur en hälsoaspekt ska akta oss för är delvis härdade fetter eller transfetter. Dessa fetter döljs ofta i produkter som har lång hållbarhet.


Rätt näring får kroppen att fungera optimalt

Du bör också se till att du får i dig mineraler, spårämnen och vitaminer via din kost. Dessa komponenter bidrar till att allt i din kropp fungerar optimalt. Våra kroppar kan inte bilda dessa ämnen och gör det därför livsnödvändigt att vi intar dem i rekommenderad mängd. För att få i oss all näring är det viktigt att vi äter grönsaker, nötter och frukter.


Träning ökar behovet av vätska

Vätskeintaget blir extra viktigt när vi rör på oss. Drick innan du börjar känna törst. När du blir törstig är det en signal för att kroppen redan har vätskebrist. Det viktigaste är att du dricker rikligt vid träning.


Viktminskning i rätt takt är bäst för kropp och själ

Går du ner i vikt för snabbt förlorar du muskelmassa, blir trött, grinig och sänker kroppens förbränning. Det är därför bättre att äta hälsosamt och träna styrketräning för att öka din förbränning. Snabba lösningar är sällan bra lösningar. Du behöver glädje, lust, ork kunskap, kontinuitet och disciplin för att lyckas. Svält och självplågeri är en dålig lösning för kropp och själ på lång sikt.


Några råd för viktnedgång ( kroppsfettreducering ) :

Ät mindre portioner oftare.

Minska kolhydratintaget.

Öka vätskeintaget något.

Träna styrketräning.

Rör på dig mer. Promenader gör gott.